Over ons

We zijn gevestigd in een prachtig pand uit de 16e eeuw, gelegen aan de rand van het centrum van Monnickendam. Een locatie met geschiedenis dus.

Terug in de tijd
Als je het Weeshuis binnenkomt, loop je bijna zes eeuwen geschiedenis in.
De cijfers 1638 op de voorgevel zijn opgehangen bij een renovatie na brand in dat jaar. In werkelijkheid bestaat het gebouw al sinds 1454. Het pand is oorspronkelijk gebouwd op een eilandje om pestlijders te isoleren. Ruim een eeuw later kreeg het de functie van weeshuis en dat bleef zo tot 1940. Op het wezeneiland (oftewel Weezenland) woonden zo’n 40 wezen en soms sliepen ze wel met z’n vijven in één bedstee. Gehoorzaamheid en godvrezendheid stonden hoog in het vaandel.

Ontwikkelen in werk
Sinds 2005 is het Weeshuis een plek waar mensen die wat verder van de arbeidsmarkt af staan zich kunnen ontwikkelen in hun werk. Ontdekken staat daarbij centraal. Door nieuwe dingen te doen (in kleine stapjes) ervaren mensen wat ze allemaal kunnen. In de horeca en bij creatieve werkzaamheden.

“We willen het mensen echt naar de zin maken”

Nostalgische beleving
Nostalgische beleving, dat mag je bij ons verwachten. En ook dat we voor de volle 100% voor ons werk gaan. Alles wat we doen, doen we goed! Of het nu gaat om de unieke cadeautjes die we in het Atelier maken, de overheerlijke taarten die we bakken (en al dat andere lekkers!) of ervoor zorgen dat je prettig en goed verzorgd kunt vergaderen: wij regelen het. Daarbij hanteren we wat andere regels vroeger. In een reglement uit 1751 staat:

  • Consumeer het eten zonder tegenspreken
  • Zeg op straat iedereen goedendag en neem beleefd de hoed af

Bij ons is het net wat anders: we horen het graag als je genoten hebt van wat je bij ons consumeert, maar ook als je niet tevreden bent willen we dat weten. En we gaan een stapje verder dan ‘beleefd’: we maken het je graag naar de zin.

Kom langs, we zien je graag!