Aangename plek in Waterland

Gelegen aan de rand van het centrum van Monnickendam staat Het Weeshuis. Een prachtig goed onderhouden16e eeuws pand. ’s Zomers kun je in de prachtige tuin genieten van rust met een kop thee en heerlijk huisgemaakte appeltaart. Maar wist je dat er veel meer schuilt achter die knusse Theetuin. Beheerder Joost Overmeer vertelt graag over Het Weeshuis en haar activiteiten.

Een geurig kop koffie en een lekker stuk appeltaart met slagroom wordt met een vriendelijke gastvrije glimlach neergezet.  Het appeltaartje ligt op een kleurig glazen bordje. “Dat bordje wordt hier gemaakt,” vertelt Joost Overmeer. “We hebben namelijk hier in het Weeshuis ons eigen glasatelier. We maken servies van glas. Er is ook een hout atelier, een touwslagerij en een textiel atelier.” In de ateliers en ook de keuken en bediening werken tussen de 10 en 15 mensen met een verstandelijke beperking. Van alle zes de werkmogelijkheden kunnen zij kiezen wat het beste bij hun past. Mensen vanaf 17 tot zelfs 91 jaar. “De dame van 91 haakt nog regelmatig wat moois.” Hangmatten in de touwslagerij, een bijpassende tas om deze in op te bergen, een lief knuffelaapje en mooi servies van glas. Prachtige dingen worden met veel plezier en aandacht gemaakt, soms ook in opdracht. Al deze spullen worden twee keer per jaar op een markt in het Weeshuis uitgestald. “De opbrengt is deels voor een goed doel, maar ook voor ons. Kunnen we weer nieuwe spullen aanschaffen om creatief bezig te zijn.” De medewerkers in de keuken maken heerlijke lunches. “Voor een mooie prijs kun je gezellig komen lunchen in het Weeshuis. Huisgemaakte appeltaart, tosti’s maar ook heel lekkere broodjes als een broodje met  overheerlijke runder carpaccio met pesto, oude kaas, rucola sla en pijnboompitten. Broodje Geschiedenis is belegd met groene pesto, rucola en Old Amsterdam en wat dacht je van broodje Theetuinbloempot. Dat is een uitgeholde Waldkornbol met gerookte kipfilet, zongedroogde tomaat, pijnboompitjes, frisse salade en een dressing.” Broodje gerookte zalm of broodje tonijn voor de visliefhebbers. Voor kinderen is er een broodje jam, pindakaas of hagelslag te krijgen. “Een High Tea verzorgen we ook. Op een etagère met onze glazen bordjes liggen hartige broodjes, scones met jam en mascarpone, taartjes en chocoladedingetjes”  Klinkt allemaal ongelooflijk lekker. Krijg je een welgemeende glimlach van de bediening er gratis bij. “Wist je dat we ook de lunch verzorgen hier in Monnickendam voor de kinderen van basisschool De Verwondering? Twee cliënten van ons beheren daar de kantine.” Een succesvolle samenwerking.  Er zijn meer mogelijkheden in het Weeshuis. Fiets liefhebbers kunnen er met een lekke band terecht, want het Weeshuis is een erkend ANWB fietsservicepunt. Zoek je een bijzondere vergaderlocatie? Je kunt één van de twee zalen op de bovenverdieping huren, als je wilt verzorgt met een koffietafel of een goedverzorgde lunch. Nieuw is dat je op zaterdagen ook de tuin kunt huren. Voor een familiefeest met een BBQ bijvoorbeeld. Alles is bespreekbaar, zegt Joost. De Theetuin gaat 25 maart weer open. “Als het weer het toelaat. We houden dan ook de voorjaarsmarkt met onze zelfgemaakte spullen. Wat nieuw is dit jaar, is de mogelijkheid om een kano bij ons te huren. Aan de waterkant van onze tuin is een steiger en van hieruit kun je kiezen voor diverse mooie Waterlandse vaarroutes. We kunnen een goedgevulde picknickmand meegeven. In overleg vullen we de mand voor elk wat wils. En vanuit het textielatelier komt er dan een mooi picknickkleed bij.” Diverse activiteiten heeft Joost ook op de agenda van het Weeshuis staan. Op 24 juni een klapstoelconcert van Joris Linsen. “Samba-achtige muziek met een drankje erbij, hier in de tuin. En in samenwerking met Promotie Waterland zal vrijdag 28 augustus het Weeshuis locatie zijn voor de Cultuurmarkt. Met workshops, waar nog voor ingeschreven kan worden.” Genoeg te beleven in het Weeshuis. “Iedereen is welkom om even rond te komen kijken wat wij hier precies allemaal doen.” In het glasatelier  gaan net een paar mooi versierde glazen plaatjes in de oven waarop piepkleine huisjes van gekleurd stukjes glas. Geïnspireerd op de huisjes in Monnickendam is de trotse uitleg. Door de mal worden het in de oven bruikbare bordjes. In de touwslagerij worden hangmatten geknoopt en tassen, schorten en de knuffelaapjes liggen te wachten voor de voorjaarsmarkt in het textielatelier. De kano’s liggen keurig op een rij in een rek. De tuin begint zich voor te bereiden op het voorjaar met klein ontluikend groen. Het Weeshuis is een aangename plek. “Kom gerust eens langs. U bent van harte welkom. Wij zijn alle doordeweekse dagen open van 9.00 tot 16.00 uur.”

De voorjaarsmarkt in Het Weeshuis is op 23 maart a.s. van 9.00-16.00 uur, Weezenland 16 in Monnickendam. Telnr.:0299-653642. Meer informatie over de diverse activiteiten van Het Weeshuis kun je vinden op www.weeshuismonnickendam.nl

Tekst: Iris Kuethe
Foto: Studio Arnold van der Zee